Historia

Olipa kerran puolen tusinaa kaverusta,

joihin tennis kolahti jo ennen kuin siitä tuli muotilaji.
Elettiin 1970-luvun loppua, pojilla käsissään ensimmäiset
puuvartiset mailat ja kiiltävät pallopurkit.

Pekka Lehmusvirta ja Erkki Ojala

Valkoinen karvapallo sai kyytiä Kuparisen pihanurmikolla. Tuumasta toimeen ryhtyi ensimmäiseksi Kuparisen Ilpo, joka televisiosta peliä katseltuaan mietti, että mikähän tuossa lajissa on niin hienoa - ja meni ja osti kaksi mailaa, verkon ja purkin palloja. Serkut ja kaverit pääsivät pelikavereiksi, tenniskuume alkoi kohota. Television ääressä koettiin unohtumattomia elämyksiä, kun Wimbledonin tennisturnauksissa loistivat sellaiset tähdet kuin Jimmy Connors, Ilie Nastase, Guillermo Vilas, Chris Evert, Martina Navratilova - ja joka pojan idoli, Björn Borg.

"Jäämies"

Olisipa oma, oikea tenniskenttä... Suunnitelma alkoi hahmottua paperille ja löytyi kaksitoista "piensijoittajaa", pojat mukaan lukien, jotka laittoivat pennoset kasaan oman kentän puolesta. Pallonheiton päähän Kuparisen pihasta, vanhan puuladon perustuksille tilattiin ensimmäiset kuormat soraa ja Soinilta romurautaa. Haaveesta oli kuin olikin tulossa totta. Mutta vielä siihen tarvittiin määrätietoista työtä, suomalaista sisua ja valtava määrä talkootunteja. Intoa taisi olla alussa enemmän kuin osaamista, ja ilman Pekka Lehmusvirran neuvoja ja Vesilahden kunnan tukea hankkeesta tuskin olisi tullut mitään.

Tulevaisuuden tähtiä

Tarvittiin myös iso joukko kannustavia perheenjäseniä, kylänmiehiä ja osaavia käsiä itse rakennustyöhön ja kahvinkeittoon - se oli sitä aitoa hämäläistä talkoohenkeä. Ensimmäinen suuri etappi saavutettiin kesäkuussa 1979, kun Vesilahden tenniskerhon omalla kentällä tasoiteltiin viimeiset tiilimurskakerrokset ja kenttä oli valmis pelattavaksi. Tätä ihmetekoa hämmästeltiin jo silloin tennispiireissä, mutta vielä suurempi on ollut arvostus, kun työtä Vesilahden Tennis ry:ssä on jatkettu vuodesta toiseen loistavin tuloksin.

Poikien pallottelusta Kuparisen pihalla on tultu pitkä matka. Oma seura, Vesilahden Tennis ry, perustettiin virallisesti vuonna 1980. Jo yli 25 vuotta sitten pohjustettu työ on kantanut tähän päivään asti ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Tenniskenttä Rautialantien varrella on edelleen loistokunnossa, siellä pelaa ja harjoittelee jo seuraava sukupolvi. Junioreiden menestys on ollut nousujohteista, VesiT on voimissaan ja jäsenmäärä näyttää vakiintuneen 80 vaiheille.

Monelle vakituiselle vesilahtelaiselle ja kesäasukkaalle VesiT on yhtä kuin kesän merkki.

Leena Stenman
Lähde: Vesilahden Tennis ry:n juhlajulkaisut 2000 ja 2005